суботу, 10 березня 2018 р.

Місто із казки


Ерфурт таке місто, у якому бракує слів. Залишаються лише вигуки захоплення у різних тональностях. Наче кішка, яка гуляє з фотоапаратом, я відчайдушно намагалась вполювати усі красиві і ще красивіші клаптики міського пейзажу, щоби потім ще довго ними гратися удома, наче барвистими клубочками. 

Ерфурт – місто грайливої краси. Не тому, що несерйозне, а до лоскоту нервів миле. Коли вдивляєшся у всі ті розписи на стінах будинків, ліпнину та скульптурки на фасадах, мальовані горнятка, блюдця, сувеніри, картини, магніти в сувенірних крамницях кілька годин поспіль, то врешті починаєш муркотати. А коли ще й пригріє сонечко, то хочеться примоститись на березі річки поряд з качками, які вже настільки звикли до людей, що навіть не звертають на них уваги – спокійно займаються своїми справами, бо ж туристи приходять і відходять, а пірʼя має бути чисте. Зрештою, й самі мешканці Ерфурта настільки звикли до туристів, що навіть не сахаються людей з фотоапаратами, як то іноді буває серед німців. Думаю, що ті, хто мешкає у висячих над річкою будиночках, навіть перестали помічати туристів й ті їхню сімейну сварку на балконі можуть сприйняти, як ще одну родзинку місцевого колориту.

За одноденну подорож неможливо побачити у цьому місті все. Тому я свідомо залишила собі для наступних відвідин кілька відомих туристичних місць. Я зовсім не прагнула запамʼятати історію міста та перелік його визначних памʼяток, але я прагнула зануритись з головою в атмосферу його вузеньких вулиць та барвистих крамниць. Там живуть затишок і вигадливість. Не знаю, про що думають щодня мешканці будиночків на Кремербрюке, але я думаю, що вони живуть у казці. Бо хіба ж не казково жити у різнобарвних будиночках, що стоять пліч-о-пліч на мосту? А під мостом тече спокійна річка, яка гойдає на своїх хвилях по-філософськи налаштованих качок.

У багатьох сувенірних крамницях можна не лише придбати щось на згадку, але й поспостерігати як розмальовують горщики чи роблять прикраси. Для майстрів своєї справи – це буденна робота, але для гостя міста – дивовижа і свято. Зауважу, що хоча простір міста один, але світ мешканців та світ гостей міста існують у паралельних реальностях. Містяни занурені у свої щоденні клопоти та плани, уже й не помічають того, що так дивує та захоплює туристів.


Але у мене є безліч фото доказів того, що Ерфурт – місто із казки. 
















Інші фото з Ерфурта можна переглянути тут 


Немає коментарів:

Дописати коментар