вівторок, 8 травня 2018 р.

Ляльки не для того, щоби гратися


Як правило, для туристичних маршрутів, любителі урбаністики, культури та мистецтва обирають великі міста. Вважається, що саме такі міста можуть запропонувати відвідувачам щось по-справжньому вартісне та цікаве. Проте, не варто випускати з уваги, що й маленькі містечка можуть приємно здивувати, хоча б… найбільшим у світі ляльковим будинком.



Цей будинок створений зовсім не для забав, та все ж таки для радості. Бо що ж як не радість може принести споглядання величезного лялькового універмагу, у якому є все: від горщиків та квітів до килимів та сантехніки. Ляльки живуть тут як люди: приміряють взуття, обирають нитки для вʼязання, килими для помешкань, купують солодощі та ковбаси, та милуються живописом та порцеляною.






Одяг ляльок та інтерʼєр будинку відображає Німеччину початку ХХ століття і дуже приємним та доступним способом розповідає про побут, торгівлю та культуру того часу. Ідея створити такий особливий музейний експонат виникла 2009 року у сімʼї Калітцкі, що мешкає у невеличкому містечку Вердау на сході Німеччини. Будівництво та облаштування лялькового універмагу тривали 7 років й за цей час сімейне хобі переросло у цікаву підприємницьку ідею. Зараз у Вердау на вулиці Августа Бебеля функціонує магазин-музей лялькових будиночків. Тут можна роздивитись найбільший у світі ляльковий універмаг, а також побачити безліч інших, дещо менших лялькових будиночків, які показують родинний побут як часів початку ХХ століття, так і повоєнних часів соціалістичної Німеччини.

Ляльковий універмаг має три флюгелі, кожен довжиною 2 метри, висота будинку 3 метри. Кожен із флюгелів має 4 поверхи, тож загальна площа будиночка 25 м² та вага 700 кг. Між собою флюгелі універмагу сполучені сходами та сходовими майданчиками, на яких вирує бурхливе лялькове життя. Загалом у спроруді є близько ста магазинів та осередків комерції, 12 з яких розташовані саме на сходових майданчиках. Облаштовані магазинчики з великою любовʼю до деталей та історії. Навіть мініатюрні картини на стінах, книжки на полицях та люстри на стелях виглядають наче справжні.

Реалістичні крамнички-моделі створені у дусі німецьких традицій моделебудування. Таке враження, що німці уміють відобразити у мініатюрі всю свою історію й, ніби граючись, розповідати про неї. Найпопулярніші тут транспорті моделі – пароплави та потяги, автомобілі різних марок та воєнна техніка. Цілком серйозні люди готові вкладати немалі кошти у приватну колекцію мініатюрних потягів або власноруч виготовляти модель того чи іншого пароплава, який пливе по воді з музикою й димком із труб. Виготовлення лялькових будиночків та елементів побуту максимально наближених до реальності – це теж неабияка радість для багатьох німців. Ці будиночки та ляльки не для того, аби ними гралися, а для радості творчого наслідування реальності.

Тут реставруються ляльки та виготовляються деталі лялькових будиночків


Лялькові меблі на продаж




Зважаючи на традицію моделебудування, сімʼї Калітцкі не довелося виготовляти усі деталі універмагу та інших будиночків самостійно. Вони зібрали елементи лялькового побуту різних виробників, як сучасних, так і тих, що вже також стали частиною історії. Цю колекцію доповнили своїми виробами, якими можна не лише помилуватися у лялькових будиночках, але й придбати для самостійної творчості.

Саме тому поряд з музеєм є крамничка з необхідними матеріалами для будівництва лялькових будиночків. Змайстровану власноруч хатку можна згодом облаштувати чудовими меблями, устаткуванням для кухні та санвузла й поселити у ній невеличких ляльок. Усе це, на радість колекціонерам, виготовляє сімʼя Калітцкі – батько, мати й син. Схоже, що вони вже не уявляють свого життя окремо від лялькового, й дозволяють собі та відвідувачам магазину-музею хоч трошки побути дітьми.

Отож запрошую на фото-екскурсію затишними крамничками лялькового універмагу.




















А тепер зазирнемо до віконечок "житлових" будиночків. Як там поживають ляльки?














Ляльки не завжди ходять до універмагу. Іноді достатньо забігти у крамничку поряд із домом. 

А ось так виглядає інтерʼєр помешкань у стилі часів соціалістичної Німеччини. Крамнички теж стали іншими на вигляд.








Сподіваюсь, після такого розлогого фоторепортажу, ви хоч трохи всерйоз почнете сприймати ляльок, й зрозумієте, що життя у них - таке ж як у нас, тільки, мабуть, більш безтурботне, бо ж родом вони із дитинства :)



Немає коментарів:

Дописати коментар