неділя, 1 січня 2017 р.

Планета Шуу. Тістечка


Ці милі пухкі тістечка спекла моя вірменська подруга Ашуша. Сказала, що на її батьківщині їх називають «шуу». Вони дуже близькі родичі еклерів, але більш грайливі на смак і круглі за формою, як наша планета.


Мені здається, вони нам дуже рідні, бо шууу – це коли високо в небі біжать весняні хмари навздогін за вітром, а потім сповідається літній дощ деревам. Це коли  осіннє листя шелестливо ділиться спогадами про літо, й коли співає колискової осінь, вкладаючи дерева спати. Це коли вогонь у печі говорить сам з собою, й співає вода, коли гріється на чай. Так проситься взимку вітер за вікном, аби його впустили у теплу хату. І це слово «шуу» уміщає маленьку модель нашого всесвіту, в якому мусить бути нагода зупинитися і пошуу-шуукати… Тобто  зʼїсти щонайменше два тістечка з ароматним чаєм, у затишній кухні з хорошою подругою, яка зробить власноруч до них тісто та крем, і скаже: ось тобі трохи «шуу». І це звучатиме як запрошення на іншу планету, де немає негараздів та метушні, а лише оксамитова тиша, як тло для вишиванки-розмови.


Це життя буває різним – невгамовним, як весняний вітер, розкішним, як літня діброва й іноді сумним, як пожовкле листя. Буває холодним, як завірюха, й тоді оце «шуу» стає голосним та надривним, аж не чути нічого іншого, окрім свавільного вітру. В такі миті, як ніколи раніше, хочеться тихого «шуу», яке зігріває, заколисує, пригощає радістю.  Це життя ми самі можемо зробити солодким, наче тістечко, хоч воно й залишиться крихким, як листкове тісто, та все ж буде ніжним, як заварний крем. Для цього потрібно трохи любові, дружби і усмішки, такої, що котиться як легенька морська хвилька і каже «шуууу»…
























Немає коментарів:

Дописати коментар